Bartis Attila: A séta

Forgatókönyv fejlesztési szakaszban van Bartis Attila kultikus regénye. 

Bartis Attila József Attila-díjas író a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alkotója. Első nagyhatású kötete, A séta 25 évvel ezelőtt, 1995-ben jelent meg. Bartis Attila maga fogott hozzá évekkel ezelőtt a kötet alapján a forgatókönyv megírásához a negyedszázados évfordulóra, s bár a tervezett film alapja a regény, de a forgatókönyv néhol jelentősen eltér az eredeti szövegtől. 

A kerettörténet (és a film jelen ideje) egy immár világhírűvé lett fotográfusnő első útja a szülőhazájába, ahonnan hajdan, még egy totalitárius rendszer idején, a nagykorúvá válása időszakában elmenekült.

A 8-9 év körüli kislányával járja végig a hajdani sorsfordító tragédiák helyszíneit. Az útja nem pusztán az emlékezésről, hanem a munkáról szól, asszisztensei segítségével részben rekonstruálja és végigfényképezi a szimbolikus erejűvé vált helyszíneket. A séta összefoglaló mű, melyről Kemény István azt mondja: " A sétáknak gyógyereje van. Már-már varázs. Egy erős séta évekkel hosszabbíthatja meg a sétálók, sőt, a helyszín életét. " 

A forgatókönyv végleges változata a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

Previous
Previous

First cut: készül a Szent Ignác útja

Next
Next

A színházcsináló Karinthy